HTML

Púp Fiksön

Pécsi egyetemisták mindennapjai képregény jellegű kézzel gondolt mondatokban.

Szavazás

Szerintetek:

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Feedek

Az isztambuli szemét eltűnésének és megkerülésének rejtélye, avagy Proust után szabadon: Az eltűnt hulladék nyomában. Azaz a helyi újra hasznosítás körülményeinek krónikája.

2008.10.11. 15:40 :: dooka

Régóta foglalkoztat a helyi hulladékszállítás ügye. Tudom, hogy volt már erről szó, de mostanra utánajártam a dolognak.

Szóval az emberek minden eset nyolc óra után (már ha betartják ez az íratlan határidőt és nem árasztják el az utcát már délelőtt) kiteszik zacskókba gyűjtött szemetüket az utcára. Aztán a szemét reggelre rejtélyes módon eltűnik. Innen a belvárosból legalábbis minden. Mint tudjuk a Kücsükcsekmecsei helyzet is hasonló, csak ott bizonyos szemétmennyiség felett már jogokkal ruházzák fel a hulladékkupacot, és élni hagyják. Na de hova tűnik el a szemét? Sőt nem is ez az érdekes, hanem sokkal inkább az, hogy hogyan!

Akkor kezdtem el érdeklődni a téma után, amikor megfigyeltem, hogy keselyűznek az emberek a szemétre. A  kirakott zacskókat szétbontogatják és elhordanak belőle egy csomó mindent. Ezek az emberek nagy kézikocsikkal járják az utcákat este, amin egy hatalmas nagy zsák van. Ezek az emberek különböző anyagokat gyűjtenek be ebbe a zsákokba. Szétbontogatják a szemetet és valaki viszi a papírt, valaki a fémet, valaki az üveget, valaki a műanyagot. Este 9 felé már csak a kirakott szemetek fele éli túl ezt a zsákmányolást. Aztán jön egy pici kis kukásautó és a maradék is eltűnik. És hogyan térül meg ez azoknak az embereknek, akik szelektívre szedik szét az emberek ömlesztett hulladékát? Vagy csak azért csinálják, mert kemény természetvédők? A szelektív hulladékot átvevőhelyekre viszik, ahol súlyra kifizetik őket. Ez benne a biznisz. Érdekes megoldás. Amíg nálunk az emberek felelősségteljes gondolkodására bízzák a szelektív hulladékgyűjtést (ami meg kell, hogy jegyezzem nem nagyon működik), addig itt a jó öreg és mindig nagy hatalmat képviselő Pénz urasággal motiválják a szegényebbeket arra, hogy gyűjtsék külön a népek mocskát. És működik? Működik.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pupfikson.blog.hu/api/trackback/id/tr72708614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása