HTML

Púp Fiksön

Pécsi egyetemisták mindennapjai képregény jellegű kézzel gondolt mondatokban.

Szavazás

Szerintetek:

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Feedek

D Kapitány Nagy Beszámolója, avagy Életem és munkásságom

2008.10.18. 21:45 :: dooka

Kicsit össze vagyok zavarodva az ügyben, hogy mi mindent kellene írnom. Annyi gondolat cikázik a fejemben, hogy nem is tudom hol kezdjek bele. Így hát most és itt úgy döntöttem, hogy az eszembejutás sorrendjét fogom követni. Szóval elkezdődött a suli. Az egyetem nem olyan nagy szám. Privát suli, Isztambul összes miniszoknyás kis puncija ide jár kávézni, és néha bután nézni az előadásokon. Hát igen marha sok a lány, fiúkból sokkal kevesebb van. A felvett előadásaim feléről kiderült, hogy a tanár vagy nem beszél angolul, vagy mivel egyedül én beszélek angolul a diákok között, így törökül van megtartva az óra. Persze ezeket le is adtam és felvettem helyette más előadásokat, olyanokat, amelyeknél utánanéztem a dolognak. Szóval most úgy néz ki, hogy tanulok törökül, oroszul, angolul, van egy turizmusról szóló előadásom, van egy etikám és szociális felelősségvállalás órám, és van egy nyelv és kultúra előadásom. Hát egyik sem olyan nagy szám. A török diákok rendesek, érdeklődnek felőlünk, sokat mesélünk nekik erről, arról. Mondjuk, nem nagyon vannak képben ám. Az egy dolog, hogy kuriózum, ha némelyikkel lehet társalgási szinten kommunikálni angolul. Otthon is ez lenne a helyzet fordított esetben. De az kicsit furcsa, hogy nem vágják a saját történelmüket. Vicceseket tudnak mondani. Pl.: Törökország volt az utolsó, aki kivált az Oszmán Birodalomból. Szulejmánt Atatürk leváltotta… meg ilyenek. De egyébként tényleg nagyon kedvesek a tanárok és a diákok is. Engem különösen szeret mindenki, mert hosszasan tudok nekik mesélni saját hódításaikról, arról, hogy ki volt az a Rákóczi Ferenc, milyen a disznóhús íze, milyen Magyarország és mit gondolok Törökországról. A tanárok ugyanezeket kérdezik kábé. A kontaktkurvával összevesztem, de nem érdekel már. Büdös kurvájának egy nagy pöcs kéne a valagába, már elnézést a kifejezésért.

            A szabadidő eltöltése nagyon megy mostanában. Mivel lassan már csak a múzeumok vannak hátra, sokat járunk társaságba. Van itt egy csomó népség, akikkel el lehet lenni. Taksim pedig csodás hely a társasági élethez.

            Vannak emésztési problémáim sajna… nem igazán bírja a pocakom az itteni kajákat úgy néz ki… nemtom mi lesz így. Diétázom kéne, mert a bélrendszerem mostanában rendszeresen tiltakozik mindenféle kokorecs, kumpir, kebap, köfte, és döröm ellen. Pedig marha jó kaja mindegyik. Mostanában főleg a kokorecs a kedvencünk. Sült marhavégbél fűszeresen, paradicsommal, kenyérre kenve. Nem hangzik bíztatóan, tudom, de aki egyszer megkóstolja, az nem tudja lerakni többet! Meg rászoktam a vitaminbárokra. Az a lényeg, hogy van egy nagy halom gyümölcs, és ott előtted facsarja ki a levét nekik egy tag, amit te megiszol szépen. Narancs, gránátalma, citrom, zöldalma… minden. Baromi jó. És nagyon olcsó is.

            Az alattunk lévő lakásba irániak költöztek, de jól beszélnek angolul. Mi meg hatalmas terveket dédelgetünk. Leginkább utazgatással kapcsolatosan. Fekete tenger, Ankara, ilyenek. Hát most ennyi jutott az eszembe, de ha bármi kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel, megpróbálok válaszolni.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pupfikson.blog.hu/api/trackback/id/tr37720715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aa1fater 2008.10.19. 19:58:03

A török konyha messzeföldön híres, változatos ízeit megkóstolhatjuk a városszerte található hangulatos kis éttermekben. Ha a tenger gyümölcseire vágyunk, akkor a tengerparton található Kumkapi városrészt érdemes felkeresni, ahol esténként varázslatos hangulatot teremtenek az utcára kinyúló kivilágítot t éttermek, a zeneszó, és ahol kedvünk szerint készítik el a kiválasztott rákot, kagylót, halat vagy más ínyencséget. Az árak nem tartalmazzák a borravalót, ez általában a számla végösszegének 10 százaléka szokott lenni. Napközbeni séták alkalmával ne mulasszuk el megkóstolni a finom szezámmagos péksüteményeket és az ínycsiklandozó török édességeket. Néhány fontosabb étel-és italspecialitás:
Baklava - dióval vagy pisztáciával töltött levelestészta
Cig köfte - csípősen fűszerezett húslabdacskák
Coban salatasi - vegyes saláta uborkából, paradicsomból és hagymából
Döner kebab - függőlegesen nyárson pirított bárány-vagy ürühús
Ekmek - kenyér
Ic pilav - rizs fűszerezve mazsolával, pisztáciával vagy píniamaggal
Sis kebab - grillezett bárányhúsdarabkák
Sis köfte - grillezett húspogácsák
Tütün balik füstölt hal
Ayran - vízzel kevert enyhén sós joghurt
Raki - ánizzsal kevert szőlőpárlat
Kahve - török kávé
Törökországban a csapvíz fogyasztása nem ajánlott! A városban szinte lépten-nyomon vásárolhatunk palackozott vizet, többféle kiszerelésben.
süti beállítások módosítása